Parkeringsavgifterna har höjts i centrala Örebro vilket medför att kyrkobesök och deltagande försvåras. Runt palmsöndagen skrev vi en debattartikel kring detta som Nerikes Allehanda tyvärr slarvade bort vilket gjort att den blev försenad. Radio Örebro uppmärksammade dock saken genom ett radioinslag samma dag. Ett möte med företrädare för kommunen kommer att ske den 15 maj då Magnus Kronberg, pastor i Betelkyrkan, tillsammans med några fler kommer att företräda oss.
Här är Magnus referat från mötet med kommunen:
I torsdags förmiddag mötte jag under en timme Kemal Hoso ,Kommunalråd med rotelansvar för samhällsbyggnad, och Johan Kumlin, ordförande tekniska nämnden.Under en timme samtalade vi omkring anledningarna till varför man från kommunens sida infört de nya parkeringsreglerna och de höjda parkeringsavgifterna. Det framkom med all önskvärd tydlighet att man inte tagit med oss i kyrkorna i beräkningen kring detta. Samtal hade förts med cityhandeln och näringslivet, men civilsamhället och kyrkorna fanns inte med i deras tankar – något de så här i efterhand bad om ursäkt för. När det handlar om de avgifter som införts så handlar de dels om ett försök att omskola Örebros medborgare till att använda parkeringshus, cykel och bussar, dels om de inkomster på ca 70 miljoner som parkeringsavgifterna beräknas att ge. Varför man infört taxa i zon 1 mellan 8-14 på söndagar hade man ingen egentlig förklaring till – förutom ett försök att hävda att det var för vår skull, så att det skulle finnas parkeringsplatser.Taxan i sig ville man inte egentligen förändra, men lovade att ta upp frågan – med största sannolikhet inte före december dock. Tiderna och framför allt begränsningen till tre timmar på söndagar skulle man dock se över med besked kanske redan före sommaren. Jag fick också ett löfte om att kommunen kunde tänka sig att hjälpa till i förhandlingar med parkeringsavtal hos parkeringshus. Sammanfattningsvis så är det den nuvarande kommunledningens starka övertygelse att Örebros invånare via avgifter ska fås att inte använda bil i centrum. Tyvärr så finns inte civilsamhället och kyrkorna med i planen för det framtida centrala Örebro. Vår verksamhet bygger ju iofs inte på biltrafik, men på tillgänglighet för alla åldrar och fysisk förmåga, och den tillgängligheten är inte prioriterad. Vår röst har dock blivit hörd och låt oss hoppas att det kan förändra något framöver.
Med vänlig hälsning, Magnus KronbergPastor och Föreståndare Equmeniakyrkan Betel Örebro
Så här lyder debattartikeln: Höjda parkeringsavgifter gör det dyrare att besöka kyrkan
Vi vill att Örebro kommun tänker om och befriar söndagar från parkeringsavgift i centrala Örebro. Det är bättre än att införa det som i praktiken blir en taxa på människors ideella engagemang i kyrkor och ungdomsföreningar.
I centrala Örebro finns flera kyrkor som samlar människor till gudstjänst, gemenskap och olika aktiviteter. För de som är aktiva i i våra verksamheter har det under en lång tid blivit allt svårare att kunna ta sig till och från kyrkor. Det har dessutom blivit allt dyrare bara att transportera sig och att kunna parkera.
I och med den nya parkeringstaxan som Örebro kommun inför från och med den 14 april tar man ut det som kan uppfattas som en straffavgift på att vara ideellt engagerad i församlingsverksamhet och ungdomsverksamhet.
Under ett antal år har vi fått stå ut med att Örebro centrum har varit en byggarbetsplats. Det ena projektet efter det andra har genomförts och håller på att genomföras. Vi tror det sker med goda intentioner. Samtidigt får vi som arbetar med andra saker än att sitta på kontor och titta ut på bebyggelsen allt svårare att genomföra våra verksamheter. Grundförutsättningen för församlingar och ungdomsföreningar är att människor kan ta sig till våra samlingar, konserter, språkcaféer och gudstjänster.
Det är inte ovanligt att ett gudstjänstbesök inleds vid 9.30 eller 10.30 och avslutas 12.30 eller 13.30. Med den nya parkeringstaxan innebär det 75 kronor per söndag. Om man dessutom är engagerad som kyrkvärd, läsa texter, ha hand om ljudet, ansvarar för söndagsskolan och/eller fikat, då blir det snarast ett par timmar till och en total kostnad på kanske 150 kronor per söndag. Detta blir pengar som annars hade kunnat läggas i kollekten.
Men eftersom den maximala parkeringstiden är tre timmar kan man inte ens parkera i närheten av kyrkan. Det betyder att det kommer att bli i princip omöjligt att hitta parkeringsplats för att stå 4-5 timmar en söndag.
Kan då inte människor cykla eller åka buss i stället till kyrkan? Det beror ju på var man bor någonstans. På grund av utvecklingen i centrala Örebro så är det väldigt få som bor runt omkring våra kyrkor, ibland är resvägen lång och busstrafikens gleshet gör att en samling som avslutas vid 21 gör att man kommer hem vid 22-22.30. Under vinterhalvåret känner sig många av de äldre i våra verksamheter alltför otrygga att gå eller cykla. Cykelstölder är dessutom ett så stort problem att en del undviker det av den anledningen. På helgerna är bussturerna än glesare.
Vid samhällskatastrofer räknar kommunen med vårt stöd i form av lokaler, pastorer, diakoner och ideella krafter. I arbetet med socialt utsatta och integration är vi också välkomna. Men nu känns det snarast som att Örebro kommun vill tvinga bort oss från centrum.
Om Örebro kommun inte tänker om kommer vi med stor sannolikhet tvingas att hitta alternativa lösningar på var vi möts. Det skulle innebära att ytterligare verksamheter tvingas lämna centrum. Vad blir det kvar av Örebro om det ideella engagemanget tvingas bort eller om det bara blir öppet för rika, friska, unga och starka människor?
Vi hoppas att kommunen vill inse vilken betydelse kyrkornas arbete har i Örebro och avstår från parkeringsavgifter på söndagar klockan 8-14 då flertalet församlingar firar sina gudstjänster under denna tid.
Med vänlig hälsning
Björn Cedersjö, ordförande Örebro kristna råd (34 församlingar i samverkan)
Anders Lennartsson, kyrkoherde i Svenska kyrkan
Magnus Kronberg, pastor i Betelkyrkan
Martin Lindé, pastor i Vasakyrkan
Simon Undemar, pastor i Mötesplatsen
Anton Torstensson, pastor i Adventkyrkan
Magnus Alhbin, kårledare i Frälsningsarmén
Ellen Hemström, pastor i Filadelfiakyrkan
Petter Hermansson, pastor i Betlehemskyrkan